Iphone en/of Samsung digimax A503

Foto´s!
Foto´s ja,  dat waren, B.B  (before blogging),  momentopnamen van mijzelf, vrienden, familie en daarna  vooral van mijn kinderen. Een foto was geslaagd, als ik of de anderen er vrolijk op stonden of als het een verhaal vertelde dat je later nog kon ophalen door er naar te kijken.
Maar ja, toen sloeg het noodlot toe in de gedaante van het Blog Virus. Al bloggende kun je namelijk nauwelijks om de fotobloggers heen. En dat was in den beginne ook helemaal niet erg, want ik mocht zomaar genieten van de mooiste opnames. Ik leerde anders naar foto´s te kijken. Een foto hoefde niet slechts een momentopname te zijn. Echte fotografen deden mysterieuze dingen met hun fototoestel, van microbeestjes vele malen uitvergroten tot prachtige panorama´s en dan had je nog de categorie die voorwerpen op de gevoelige plaat vastlegden. De laatste categorie is  mijn favoriet, omdat een voorwerp, of nog erger een onderdeel daarvan op een verrasende manier plotseling tot leven lijkt te komen door de close-up. Dank je fotobloggers, ik heb jaren lang intens genoten.
So far so good.
Nou heb ik een vervelende karaktertrek. Kijken is leuk. Genieten ook. Maar er komt bij mij een moment dat dat niet meer genoeg is. Dat magische wat anderen met hun handen weten te doen, wil ik ook kunnen. Moet ik daarvoor op een fotocurus? Dat zit er nu helaas niet in. Maar hebben al die blogtovenaars op zo´n cursus gezeten of is het aangeboren talent? Nu weet ik wel dat ik dat talent niet heb, maar een beetje oké foto moet ik toch ook wel voor elkaar kunnen fiksen.
Maar wat heb je daar nu voor nodig?
Op het moment beschik naast mijn gebrek aan fotografische kennis, over een digimax A503 en een iphone.

Van Marion had ik al begrepen dat je op de iphone allerlei apps kunt plaatsen waardoor je meer uit de fotoknopje kunt halen, want de foto´s die ik tot nog toe er mee heb gemaakt zijn niet echt om je vingers bij af te likken. Je kan, zonodig ermee  zoomen en dat is het dan wel. Moet je echter voor een app betalen, dan tresspass ik als het ware, want lief en ik hadden afgesproken ons niet te laten verleiden tot aankopen via de iphone store.
De samsung heeft filterfuncties die ik wel eens gebruik, zoals kleur of zwart wit, of dag, nacht, strand, bergen etc…maar dat voegt niet echt iets toe aan de mogelijkheden een Wauw foto te  maken. De samsung kun je op automaat zetten en ik moet eerlijk toegeven, dat hij daar standaard op staat. Als je het apparaat op handmatig zet dan komt er een scala aan mogelijkheden, waar ik niets van begrijp.
Iets in me fluistert dat in die scala het geheim schuilt.
Is er iemand onder mijn lezers die wel eens gefotografeerd heeft met een eenvoudige digitale camera en alle foefjes kent? En is die iemand bereid die kennis met mij te delen?
Als dat zo is en ik ben in staat het te begrijpen dan maakt u van mij een gelukkig(er) mens.

 

 

Deze diashow vereist JavaScript.

de foto´s van de bootjes en de krabben zijn met de digimax

de andere drie, de nijlpaard, regenboog en dood vogeltje met de iphone

30 thoughts on “Iphone en/of Samsung digimax A503

 1. En o ja, Marion, het is er gister niet van gekomen,
  we hadden een te druk programma.
  Dus dat wordt zeker een week of meer later.
  Ben een ongeduldig wezen, vandaar dit blogbericht:))

 2. Leuk dat je ermee aan de slag wilt, Assyke! Heel veel succes, ik hoop dat je iemand vindt die jou kan helpen. En anders praat ik jou wel door de iPhone mogelijkheden heen die ik ken. Helaas is die kennis niet groot.

 3. Assyke, ik fotografeer al heel lang, met het digitale toestel dat ik nu heb kan ik redelijk overweg, maar het houd niet over, helaas geen geld voor een beter toestel. Maar je moet het gewoon zien, dan kun je een gewone camera op de automaat laten staan, zien is het belangrijkste.

  • ik heb geen verstand van lichtinval en al die andere zaken
   die invloed hebben op het maken van dé foto
   maar ik laat het er niet bij zitten:)
   als ik alleen ben zie ik wel aardig…maar net niet genoeg:)

  • een foto is een detail, gekaderd,
   een interpretatie etc…
   verder is het mooi, mooier soms dan de werkelijkheid
   al klinkt dat raar

 4. Ik kan het ook niet 😦
  Heb 2 digitale fototoestellen,die maar staan te staan,omdat ik hele mooie dingen zie ,om te fotograferen,maar die dan jammerlijk mislukken..ggrrrrr

 5. Fototoestellen kan ik kennelijk niet leren hanteren uit een boek. Ik ben een uur naast een vriendin gaan zitten die mij tekst en uitleg gaf.Twee weken thuis mij wezenloos geoefend en toen weer een uurtje naast haar gaan zitten.Het gaat redelijk, nu.

 6. ik denk dat je eens met glaswerk zou moeten mailen. van de andere kant, ik heb een vrij complexe camera, maar ik gebruik zelden functies om iets toe te voegen. voor mij is het meer het moment, de plek en de lichtinval die de FOTO onderscheidt van de foto.

 7. Alweer een nieuw thema! 😉
  Lat niet te hoog leggen op fotografie gebied zou mijn tip zijn. Allemaal onder het mottto: kiek nou eens.
  Verder zijn er allemaal gratis handige programma’s te vinden op internet waar je naar hartenlust mee kunt koken ehh… kieken.

 8. Helaas heb ik het geduld er niet voor. Maar er zijn inderdaad hele mooie foto bloggen te zien op wordpress.

 9. Mogelijk dat ik hulp kan bieden.
  Ik fotografeer met een wegwerpcamera, die ik als het even kan daarna zover mogelijk, gloeiende, gloeiende, wegwerp!
  Ik heb n.l. niets met foto’s.
  Alleen als ik zoals onlangs op de voorpagina van de krant sta afgebeeld!
  Die staat op mijn weblog!

 10. ik gebruik een simpele Nikon Coolpix waar je niet veel technische achtergrond voor nodig hebt.
  De foto’s die dichtbij getrokken zijn mogen redelijk genoemd worden, maar voor verder af is hij niet zo goed. Daarom overweeg ik om een ander model te kopen.
  Foto’s met mijn coolpix kun je op mijn recentste blogs bekijken.

  • ik begrijp dat je niet te veel wensen moet hebben
   als kiekjesdief
   het mooiste vind ik als ik voorwerpen van dichtbij helder
   en scherp in beeld krijg
   als dat met een nikon coolpix kan ben ik al dik tevreden
   mits hij niet te duur is:)

 11. Iets wat ik moest leren, was dat het voorwerp er niet helemaal op hoeft, dat het niet altijd een rechte foto hoeft te zijn en dat niet altijd het meest voor de handliggende scherp moet zijn. Die foto op mijn blog van die geit (8 febr) was niet zo bedoeld. Maar uiteindelijk vond ik het wel tof de hand met het brood te zien en juist dat scherper te hebben. En tips? Oefenen, oefenen, oefenen. Een keer met de camera op pad. Luchten, vlaktes, patronen, details, gewone dingen, bijzondere… Alles vastleggen en dan leer je vanzelf wat mooi is (en wat je leuk vindt om vaker te doen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s