Oliedol

Voor het eerst oliebollen en appelflappen gebakken. Uit een pakje. En dat was maar goed ook. Want al was het meeste denkwerk door fabriek Koopmans gedaan, toch ging het beslist niet van een leien dakje, dat oliebollen bakken. Het is een alles-in-één-mix en het enige wat ik hoefde toe te voegen was water.  Op het moment echter dat ik mijn kleine bijdrage probeer te leveren en de halve liter afmeet, vallen twee  #”$%”$%$&$&$# ‘s  de keuken binnen met vragen, verwijten en klikverhalen. Van mijn apropos gebracht, geef ik halve antwoorden, terechtwijzingen en een verstrooid advies mij vooral niet meer te komen storen.
Ze druipen af en gaan op zoek naar hun vader. Ik ga verder met waar ik dacht mee bezig te zijn. Hmm het gaat best vlot zo. De olie is snel op de juiste temperatuur. Als ik de twee lepels een acrobatisch dansje laat uitvoeren met het beslag merk ik dat er iets niet klopt. Het beslag is dik, valt in een wel erg slome slowmotion van de lepel. Zo zal de fabriek het vast niet bedoeld hebben. Ik druk op de minknop van de keramische kookplaat om de olie wat te laten afkoelen. Een kind kon de was doen toch? Ik bel wat rond en krijg te horen dat er wat water bij kan. Wel voorzichtig, niet te veel. Dat doe ik. En weer doe ik de hitteknop op 9. Niks hoor. Ook nu, met het extra water blijft de sloomheid stevig van kracht. Knop gaat opnieuw op nul. Een keramische kookplaat is ook geen verwarmingsbron voor prutsers, laten we eerlijk zijn.
Ten einde raad besluit ik het filmpje terug te spoelen tot vóór het moment dat de shrekjes binnen kwamen vallen:

Ik gooi de mix in de kom, weeg het water af, giet dat er overheen, roer het door en doe voorts de olie in de pan.

Aha! Ik mis een luchtige noot aan de handelingen. De garde ligt vuil en plakkerig in de vaatwasser. Geen nood, ook met een vork kun je uitstekend kloppen. Ik klop en klop tot ik het in mijn bovenarm voel. Opnieuw gaat de warmte bron aan. De eerste grillige massa laat ik zachtjes in de hete olie vallen. De massa zakt naar de bodem. Daar blijft het. Ook na zacht wrikken en zelfs na minder zacht. De inktvisachtige klomp oliebol bakt zich zwart aan de bodem van de pan en er is niets dat ik er aan kan doen.

Advertenties

51 thoughts on “Oliedol

  1. Toch nog gelukt, uiteindelijk, hoop ik?
    Het luistert inderdaad nogal nauw, dat oliebollen maken, en de temperatuur van de olie is ook zo’n ‘zwart gat’.
    Als het dan niet helemaal gaat zoals ik wil, weet ik ook nooit of het warmer of kouder moet, die olie… 🙂

    • drie mislukt, tien redelijk eetbaar en nog aantrekkelijk van vorm ook
      de hoeveelheid viel me wel wat tegen, na al dat gedoe:)

      ben zelf erg bang de olie te heet te maken, want volgens mij word ie dan onbruikbaar
      voor consumptie

  2. Ooit heb ik veel oliebollen gebakken, met eigen beslag, ze werden onder mijn handen vandaan gegeten, vooral mijn broer was niet te verzadigen. Voor mij was het een fluitje van een cent, toen:-)

    • ik heb me een ongeluk gebakken toen ik nog thuis woonde een paar eeuwigheden geleden,
      maar het beslag dat maakte of mijn vader of mijn moeder
      het was altijd een hoop werk en er werden honderden bollen en flappen gebakken
      wat in emmers verdween was voor een paar dagen en de rest ging de vriezer in
      beschouw dit maar als een oefeningkje op het droge:)

    • Jij ook!
      Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is wat vaker bij jou te komen lezen.
      In elk geval bij je alter ego, die lekker prikkelend schrijven kan:)

      • Lieve Simen
        ja en nee
        ik realiseerde me na het lezen van jouw reactie dat ik me nergens mee
        moest bemoeien, de mensen die terug willen komen in het oude gerenoveerde nest
        die vinden wel een manier
        bovendien zijn degenen die jij zoekt dichterbij dan je denkt

  3. Wat een prachtig verhaal! Kleine shrekjes… 🙂
    Ik bak al vele jaren elk jaar “oud hollandse” oliebollen. Met oud bruin bier, krenten en dikke stukken appel. Elk jaar zijn het oliegedrochten (bolvorming gaat niet door die grove ingrediënten) die wreed lekker smaken.
    Gelukkig nieuw jaar Assyke!

    • ik houd zelf ook niet van legen bollen,
      deed er gister donkere rozijnen in en fijngesneden appeltjes
      wist niet dat je ook grove stukken er in kon doen, dacht dat de boel dan niet
      bij zou blijven
      welke appel gebruik je?
      dat van het bier ken ik, ja, maar dat mag hier niet:(
      twee jaar terug bij mijn moeder geexperimenteerd met seven-up,
      maar dat was niks

      • Ik gebruikte hele sappige goudreinetten in stukken van 2 bij 2 cm gehakt. Het alcohol in dat bier verdampt trouwens, maar daar ligt het waarschijnlijk niet aan hè 🙂 Het bier activeert het gist, geeft er een hele lekkere smaak aan en een mooie donkerbruine kleur. Maar met bruine suiker schijn je ook schitterende resultaten te krijgen. Succes de volgende keer.

  4. Veel geluk voor het komende jaar.
    En gelukkig zijn er veel lekkerder en gezondere spijzen als die kleffe bollen.

  5. Dat heeft je zweetdruppels gekost.Volgende keer gewoon oefenen, dan lukt het met oudjaar wel.
    Oefening baart kunst, zeggen wij toch? Fijne kerstvakantie verder, met de kids. Groet!!

    • ben een beetje ouwerwets
      vind oliebollen bij oud en nieuw horen
      ik moet gewoon wat vaker koekjes en cakejes bakken
      krijg je vanzelf wat meer bakvaardigheid van

    • ja, appelbeignets van goudreinet heerlijk…
      ik noem ze altijd appelflap, maar dat is volgens mij een onjuist woord
      jij ook een goed 2012 Marleen en leuk om je hier te zien!

  6. Tja, Assyke, zo kan altijd één en ander gebeuren. Windt uzelve niet op, geniet van de nieuwe dagen die het nieuwe jaar u brengt. Al dan niet Oliedol… 🙂

    • Echt lekkere koop je alleen bij de bakker
      en die zijn pokkeduur
      bovendien ben ik opgevoed met zelluf doen
      en als zelluf doen niet gaat, dan maar half zelluf:)))

  7. Wij hadden heerlijke oliebollen met krenten, zelf verhit op een plaatje. Fluitje van een cent. Een #”$%”$%$&$&$# kan de was doen. 😛

    Heel gelukkig 2012.

  8. Hulde ! Erg dapper om het zelf te proberen. Wij hebben ze bij de banketbakker gekocht (na een eerste zak van AH weg te hebben geworpen, die waren erg vies!)…

    En nog een heel gelukkig nieuwjaar gewenst !

  9. Al te dolletjes, Assykjen. Geen nootjens, geen noodjens. De shrekjens vinden je vast nog even lief.

  10. En het is zo makkelijk. Voor volgend jaar…..
    250 gram Bloem
    Thee lepel zout
    12 gram gist
    2 1/4 dl lauwe melk
    1/2 ei

    Krenten en rozijnen wassen, wellen en uitlekken.
    Mix met houten level tot be slag in klodders van lepel afvalt. Sla krenten en rozijnen door beslag.Laat rijzen op warme plaats. (3/4 tot 1 uur)
    Verwarm 1 tot 1 1/2 ltr zonnebloemolie tot een korstje brood bubbelt.

    Bak olie bollen. Voor appel flappen beslag iets dunner.
    En vergeet die zogenaamde ‘makkelijke’ pal ken van Molenaar.

    • Hans Maas,
      ik weet het
      ben geboren uit een kok
      maar waar is de tijd en waar het geduld
      ik beloof je beterschap voor het volgend jaar:)

  11. Gelukkig nieuw jaar voor jou en de jouwen!

    Ik at gisteren de lekkerste oliebol ooit, gebakken door mijn zus, met wat zuurdesem en veel rozijnen erin. Erg lekker met gemberjam, of marmelade.
    Missschien toch eens wat oefenen, en dan noem je ze anders?

  12. Van welke brand doorrakelt
    peinst de olie? Hol
    en in wartaal orakelt
    ergens in een schoorsteen
    een wrekende oliebol

  13. prachtig verhaal!
    ik ben van het luie soort, sta op 31 december gewoon in de rij bij de oliebollenkraam en laat een ander voor me bakken.. gemakzuchtig, ik geef het toe, maar het scheelt een hoop chagrijn!

    beste wensen voor 2012 voor jou en de jouwen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s