19 thoughts on “Hersenkraker

  • ik verdenk je van dezelfde creatieve geest als datgene waar het in het raadseltje om gaat.
   en luchtballonnen die zweven boven luchtkasteeltjes zijn een lust voor het oog;)

   • Ik heb een lumineus idee. Als je nog niet daadwerkelijk kunt kruipen, dan hecht je je als een teek aan moeders been, zittend op haar voet, en laat je je verrassen. Of kontschuiven, is ook een hele beste optie, mits je een fijne dikke droge luider aan hebt.
    (ps zodra mijn kleine vent kon praten werd hij roomser dan de paus waar het netjes taalgebruik betrof. Luier was luider, dus)

 1. de denker die bedenkt, de creatieveling die maakt, degene de beleeft en voelt? Ze komen allemaal vooruit, maar kruipen… neuh..

 2. Er is veel hysterie rond de ontwikkelingsfasen van babies. Je hoeft maar naar de maandelijkse consulten op het consultatieburo te gaan en de vragen vliegen je om de oren. Dat is vast een reden dat ik deze afspraken altijd vergeet. Je komt er niet vrolijk vandaan. Of er wordt je een vals gevoel van trots aangepraat als je baby een prezieze gemiddelde is. En als je baby uniek blijkt te zijn breekt de paniek los.

  Zo schijnt de zogenaamde kruipfase essentieel te zijn voor de latere ontwikkeling. Het wel of niet overslaan van deze fase wordt zelfs in verband gebracht met dyslexie, rekenproblemen en hoogbegaafdheid.

  Alle kinderen gaan vooruit, als het niet linksom is dan wel rechtsom. Zo ook Sara, die duidelijk van plan is spullen buiten haar bereik te kunnen pakken, als ik de vastberaden blik en het diepe fronsje op haar gezicht goed mag duiden. Kruipen is blijkbaar een evolutionair onderdeel die veel tijd en moeite heeft gekost ooit, want ook bij Saar gaat het niet vanzelf. Ze heeft ontdekt, dat ze zich niet moet focussen op wat niet lukt, maar manieren moet zien te vinden hoe ze wel vooruit kan komen. Het gaat haar om het doel, namelijk het speeltje, de mobiele telefoon of de afstandsbediening. Het middel doet er niet toe. Ze heeft inmiddels ontdekt dat de verschillende plekken in huis allemaal een andere ondergrond hebben, die het haar makkelijker of juist moeilijker maken om voor uit te komen. Het leuke is dat ze daardoor ook verschillende technieken ontdekt. Zo grijpt ze in bed bijvoorbeeld stevig de hoeslaken vast en gebruikt haar armen als een soort hefboom. Zo verplaatst ze zich centimeters zonder dat andere lichaamsdelen daarbij worden ingezet.

 3. Mooi om te zien wat een beperking aan geniale invallen oplevert.
  Toen zoon nog niet kroop verplaatste hij zich als een soldaat in een greppel, kont laag, en via de ellebogen snelwurmen. Zijn blik verried een frontale doch listige aanval. Van zijn kant wel te verstaan. Kon je nog aardig van in paniek raken, of je niets over het hoofd had gezien ofzo. Een half jaar eerder zeiden ze bij de ggd, o o daar krijg je nog wat mee te stellen, en gelukkig werd ik daar toen retetrots van en dat heeft me aardig op weg geholpen.

 4. Klik eens op degene die op het like knopje heeft gedrukt,
  dit is zijn link European scientist, het is russisch en nauwelijks te lezen, maar er staan
  onthutsende foto´s in van het heelal en van maanwandelingen, moet je wel even voor scrollen, ver langs
  de oorlogen te paard en Churchill heen

  http://kotev25.wordpress.com/

 5. Volgens mij draaien ze bij het consultatieburo oorzaak en gevolg om!!
  Van de kinderen die nu dyslexie etc hebben, heeft misschien een groot percentage als baby niet gekropen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat kinderen die niet kruipen dyslectisch worden. D’r zijn dr ook een heleboel die gewoon gewoon worden. Heb d’r hier in huis zo een rond lopen, die deed vroeger een heel effectief soort buikschuif… niks mis met het kind, ze is wel slim ja. Maar ik vind het ook best slim als je dat hele gedoe met kruipen leren overslaat, want wij volwassenen kruipen tenslotte ook niet.. dus wat heb je dr aan????
  Laat je vooral geen probleem aanpraten!

 6. Wille, ik geloof niet dat Sara een probleem met kruipen heeft,
  het viel me gewoon op, dat ze verschillende dingen uitprobeert,
  wat me irriteert is de nadruk die CB´s leggen op de verschillende fasen
  alsof het een kwestie van moeten is, terwijl het kind daar helemaal niets van weet
  en gewoon zijn eigen route uitstippelt van A naar B

  ik denk ook dat het onzin is van de link tussen kruipen en hoogbegaafdheid of dyslexie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s