Gedragsverandering…

Het gaat niet goed met mijn lieverd.

Maandag had ik zowel voor Sas als voor Fafa een oudergesprek op school. De leidster van de peuterspeelzaal was laaiend enthousiast over de vorderingen van de beweeglijke peuter. Hij is nu een van de oudste kindjes en volgens haar heeft dat een gunstige invloed gehad op zijn drukke gedrag. De big smile die met superlijm op zijn clownsgezichtje geplakt lijkt, heeft daar gelukkig niet onder geleden. Hij is nog net zo enthousiast als in het begin. Mijn vragen over zijn trage kleurbegrip en het feit dat donker consequent licht is en koud warm en dat hij dat met alle tegenstellingen doet…daar bleef ze me wel het antwoord op schuldig, maar ze zou er wat alerter op zijn.

Ik had dit gesprek om negen uur, meteen nadat ik hem naar binnen had gebracht en even met hem had gespeeld. Als ik me al ooit zorgen had gemaakt over zijn ontwikkeling dan waren die nu wel van tafel geveegd. Hij is een lief, vrolijk, ongecompliceerd en supersociaal wezentje.Wat mag een moederhart nog meer wensen?

Met een uitstekend ochtendhumeur nam ik afscheid van de lieve leidster en toog naar mijn kleine Sara, die thuis was gebleven onder de hoede van mijn moeder.

Om vijf uur hadden mijn man en ik een gesprek op de basisschool met de juf van Fafa.  Ik was van te voren  wat nerveus. Het ging de laatste weken thuis niet meer lekker met onze oudste en we wisten het niet meer. Dat het op school ook zorgwekkend was geworden wist ik niet.

We namen eerst zijn vordering door en die waren op zich goed, uitstekend zelfs, hij leek een inhaalslag te hebben gemaakt sinds de winter. Zittend in groep 2 was hij nu bezig met taakjes voor groep 3 en leerde hij schrijven, lezen en rekenen. Zijn peutertijd had hij duidelijk achter zich gelaten en was hij zich aan het realiseren dat je op school ook heel veel andere leuke dingen kunt doen, namelijk nieuwe dingen leren.

En toen sloeg de juf de rapportenmap dicht en keek ons aarzelend aan.

Ze maakte zich zorgen om Faf. Hij was heel erg veranderd. Van het vrolijke fladderige en sociale energieke jongetje was weinig meer over. Hij was stilletjes, trok zich terug en had een timide houding vooral in de eerste helft van de schooldag.Of wij een vermoeden hadden wat er speelde?

Het was een vraag die ik mee naar huis nam en mee de nachten in…

8 thoughts on “Gedragsverandering…

  • @Kitty en Antoinette
   ik heb een paar keer geprobeerd te achterhalen wat er aan de hand zou kunnen zijn,
   hij weet het zelf niet, zegt hij

 1. Een beetje schooljuffrouw had zelf al een idee moeten hebben, zij kan namelijk de klasverbanden zien.Zouden jullie een b.v.moeder-oudste kind specialiteit kunnen verzinnen waarin de dag wordt doorgenomen. Eén op één is dan het beste. Maar geef hem vooral het gevoel daarbij dat hij goed is zoals hij is.Succes, Assyke. Groet!!

  • athy, die hadden we vooral vroeger s´avonds
   nu neemt mijn man de avonden voor zijn rekening,
   misschien moeten we dat weer veranderen

  • ik denk dat het alles bij elkaar is en hij heeft hier ook geen vriendjes
   het leek eerst alsof hij al contacten had gemaakt, maar blijkbaar was dat maar
   eenmalig

 2. Het is waarschijnlijk een beetje een combinatie van vanalles. Maar wel niet leuk om niet te weten waardoor het komt.

  Waarschijnlijk voelt hij zich niet zo goed thuis. Hoe slim is Faf? Misschien is hij heel erg slim, en krijgt hij niet voldoende uitdaging op school waardoor hij nogal een laag energieniveau heeft momenteel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s