Slechte moeders

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het al in de baarmoeder begint.
De aanleg voor ziekelijkheid. Zelfs obesitas kan in de baarmoeder voorgeprogrammeerd worden.
Was het eerst zo dat alleen erfelijkheid en omgevingsfactoren een kind ongewenst konden benadelen.
Nu blijkt ook het gedrag of de gezondheid van de zwangere moeder effect te hebben op de latere gezondheidsprognoses van haar kind.
Nu ben ik een redelijk braaf mens. Ik drink en rook niet.
Waren dat echter de erfzondes van de 20ste eeuw, nu is dat vetzucht.
Liefhebbers van hartigheid staan nog net niet op de nummer 1 van de Black List, maar dat is slechts een kwestie van tijd.
Het probleem van vetzucht is niet alleen de overmatige hoeveelheid vet die je binnenkrijgt op een dag, of de calorieen en het zout dat onlosmakelijk verbonden lijkt met hartigheid.
Als de weegschaal zover doorslaat dat het menu voornamelijk uit snacks bestaat, dreigt een ernstig tekort aan bepaalde essentiele vitamines. Die vitamines die voornamelijk in groente, fruit of melkproducten zitten.
De natuur is kindgericht. Zo heeft de embryo en later de foetus voorrang bij het verkrijgen van de noodzakelijke vitamines.
En pas als er nog wat over is, krijgt de moeder haar deel. Dat is slim en rechtvaardig geregeld.
Maar wat er niet inzit kan ook niet uitgedeeld worden. Dus als de moeder een ernstig tekort heeft aan bijvoorbeeld ijzer, dan zal ook de foetus daar niets van uitgedeeld krijgen.
Is er een overschot ergens van, de moeder heeft bijvoorbeeld zwangersschapsdiabetes dan kan de baby daar ook niet eindeloos tegen beschermd worden.
Dus hoe wijs de natuur ook als mediator fungeert, er is een grens aan haar bemoeizucht.

En zo kan het dus gebeuren dat een liefhebbende moeder zich op een gegeven moment af kan vragen wat ze toch fout doet, als ze beseft dat haar kinderen meer dan gemiddeld ziek en misselijk zijn.

14 thoughts on “Slechte moeders

 1. Helaas maar al te waar Assyke, ongewild kun je, je kind al kwaad doen.
  kun je nagaan wat kinderen van vrouwen, die roken, drinken of drugs gebruiken te wachten staat. De echte ellende begint pas als ze ouder worden.

  • over drugs weet ik niet veel, maar ik denk dat een slecht voedingspatroon tijdens de zwangerschap en daarvoor net zo schadelijk is als roken en drinken

 2. Ik zou me daar geen zorgen over maken. De wet van de grote getallen (wetenschappelijk onderzoek) is niet eens zo duidelijk over deze beweringen. En voor één moeder gaat het dus al helemaal niet op.
  Vroeger hadden ze als standaard oplossing voor kinderen die nogal vaak ziek waren: de amandelen er uit rossen. Doen ze ook al niet meer (dacht ik).

 3. De kinderarts van mijn vaak ziek en zwakke dreumes zei “Tot hun 10de jaar pakken kinderen iedere virus op die ze tegen komen. Lastig voor de ouders, goed voor het kind want het bouwt weerstand op voor later”. Ik ben die arts nog steeds dankbaar en ze had ook nog eens gelijk.
  Assyke, ‘moeders schuld’ ? Ik betwijfel dat hardgrondig. Jij doet het zo goed als je kunt.Dat is je enige maatstaf. Ziekte is geen straf en is ook niet te voorkomen.
  Sterkte en beterschap voor je kindjes. Groet van Athy.

 4. Je legt de “schuld” volgens mij onterecht bij het leefpatroon van de moeders.

  Het is de dwang van de economie en het kapitaal die mensen – dus ook (aanstaande) moeders – keer op keer aanzet tot meer geld verdienen en uitgeven, meer consumeren en meer uitspattingen.

  Onder andere Roger Waters zei het al: Amused to death.

 5. Tuurlijk zijn kinderen vaak ziek, gewone infectieziekten, maar het is wel waar dat stoffen het ongeboren kind kunnen bereiken en ernstige ziekten veroorzaken.
  Ik ben mijn moeder nog steeds dankbaar dat toen een miskraam dreigde ze toch het DES hormoon NIET gebruikt heeft. Want dan was voor mij de kans op kanker wel heel groot geweest. Denk ook aan de Softenon kinderen.
  Kinderen van rokende moeders hebben een lager geboortegewicht.
  En wat te denken van kinderen die al verslaafd zijn als ze geboren worden of HIV hebben.

 6. Ongewild doet iedereen mekaar kwaad. Schuldgevoel of schuldbesef is alleen zinvol als je er het lot een duwtje mee kunt geven. Als je die tijd of die kans niet hebt moet je er niet aan beginnen.

 7. Ik durf het zelfs te beweren dat dit ABSOLUUT onjuist is!
  Mijn moeder was niet dik, dronk en rookte niet en gaf niet om vrouwen.
  .
  De Hartelijke Hulk is dik, drinkt 2 pilsjes per week, rookt niet meer en geeft heel veel om vrouwen!
  Ben n.l. een zeer Liefdevol persoon.
  .
  Veel zit in je genen, Assy
  Je hebt zelfs een VET GEN

 8. Ik denk wel eens, hoe meer we denken te weten achter de komma, hoe ziekmakender dat is voor de individu, ziekermakender dan een frietje met en een ijsje toe voor een stralende zwangere vrouw (die geen last heeft van misselijkheid)
  Trouwens, ook gelezen dat het humeur (lees geestelijke gesteldheid van de zwangere vrouw van enorme invloed is op de ontwikkeling van de foetes en later het kind) En wat te denken van de leefstijl van vader (zonder te weten dat hij vader wordt, want de kwaliteit van de spermazoïd kan ernstig minder worden door roken, drinken etc……..

  • sprakeloos, je zat inderdaad in de spambox, goed dat je me er op attent maakte, het zou wel eens kunnen dat er daar vaker reageerders in terecht komen, ik kijk er eigenlijk nooit in, denkend, dat wordpress wel weet wat ze doen.

   sorry

 9. Het is zeker zo dat de gezondheid en de voeding van groot belang zijn voor de gezondheid van haar kind.

  Maar dat kun je niet zomaar omdraaien, dat als de gezondheid van de kinderen minder goed is dat komt omdat de moeder tijdens de zwangerschap iets verkeerd gedaan of gegeten heeft.

  En dan nog: als de kinderen er zijn, is de zwangerschap voorbij en kun je daar verder toch niks aan veranderen.

 10. bedankt voor de reacties,
  ik zal morgen een voor een antwoord geven
  nu duik ik onder de wol
  zodra de wasmachine zijn mond houdt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s