Een gebed – de angst van een dertienjarige jongen

Een gebed…

Vol bewondering heb ik de afgelopen week gekeken naar de wijze waarop de demonstraties verliepen.
De demonstranten die de buik vol hadden van dertig jaar lange Alleenheerschappij leken stevig in hun schoenen te staan. Over twee dingen waren ze het eens: Mubarak moest en zou weg én tegelijkertijd zou zijn afstand van de troon op vreedzame wijze tot stand komen. Geen geweld, geen grofheden, geen plunderingen.
In Marokko wordt er nog al eens lacherig gedaan over Egyptenaren. Het zouden softies zijn. Toneelacteurs. De egyptenaar zou geen echte man zijn.

Dat beeld zal nu toch wel bijgesteld zijn. De Egyptenaar bestaat natuurlijk niet. Maar mocht hij wel bestaan dan is het een beschaafde man/vrouw. Het is iemand die de wereld laat zien, dat onder de verkeerschaos in Cairo een denkend hart klopt. En dat geeft hoop.
Het maakt dat je er bijna op zou durven vertrouwen dat er na een eventuele coup of vrijwillige troonsafstand er zorgvuldig zal worden omgegaan met het nieuwe begrip Vrijheid.
Dat er plaats zal zijn voor iedereen in het mubarakloze tijdperk die hen wacht. Dat de verbroedering die men nu laat zien veel minder oppervlakkig is dan de cynici vrezen.

Dat de dertienjarige jongetjes op het Tahrirplein niet zullen worden getraumatiseerd.

amen…


12 thoughts on “Een gebed – de angst van een dertienjarige jongen

 1. Hoe verder is inderdaad de komende weken, maanden erg spannend voor de wereld, voor het nu zijn het de Egyptenaren die in het middelpunt van de media staan.
  Je opmerking over houding van Marokkanen jegens Egyptenaren triggerde me, hoe zijn al die onderlinge houdingen, terwijl ze voor ‘ons’ Westerlingen allemaal een pot nat zijn. Ik doel dan niet op politieke verschillen, maar meer het niveau van Belgen en Nederlanders etc.

 2. Ik denk dat als ze op het tahrirplein succes boeken dat dat een enorme impact zal hebben op andere landen waar dictatuur heerst.
  Of het volk in die landen trekt de stoute schoenen aan en stampt de straat op. Of de leiders kondigen, uit vrees voor een opstand op voorhand hervormingen aan.
  Zoals in europa toentertijd ook gebeurd is, toen men bang was dat het communisme zou overslaan.
  Afgezien van het geloof zijn ze ervan overtuigd weinig met elkaar gemeen te hebben. De cultuur is in elk geval heel anders. Niet verwonderlijk ook. De landen hebben een compleet andere geschiedenis en andere oorsprong.
  De egyptische film/soap laat een theatraler mens zien, dan de marokkaanse film.
  De marokkaanse mens op het doek is ingetogener, bedachtzamer en zeker niet extravert.
  En zo ook de onderwerpen die worden behandeld.
  In feite is wat men van elkaar op tv ziet, het enige beeld dat men van elkaar heeft.

 3. Dat lied dat ze alsmaar zingen, biledi-biledi, ken ik van vroeger.
  Mijn hart gaat naar ze uit. Naar ieder ‘volk’ dat niet voor tirannen zwicht.

 4. @Barbara
  heb je gister ook Sabri Saad Hamus gezien?
  zoals hij daar stond te zingen…in het programma Altijd wat

 5. Telkens duikt hier in Nederland ( vanavond in Brandpunt wel heel erg) de ( Iran)angstpsychose voor de moslimbroederschap op. Terwijl jonge Egyptenaren duidelijk de lange weg zoeken naar een moeilijke democratie hebben ze meer behoefte aan onze gestage aansporingen dan aan onze angstpsychoses. Natuurlijk zijn in Egypte moslims in alle variaties betrokken bij hun democratie. Vandaag zijn er al de tekenen dat dat in democtatisch overleg zal gebeuren. Maar wij maar angst etaleren..het virus van Wilders heeft ons blijkbaar al goed te pakken!

 6. Bijna overal heerst die bezorgdheid/angst om de vestiging van nieuwe, fundamentalistische tirannie, ook onder de verlichte Moslims, maar Joost komt maar weer eens met Wilders aanzetten.

 7. Mooie bijdrage!
  Kon helaas het jongetje niet zien omdat ik geen Silverlight op mijn computer blijk te hebben…

 8. Het blijft toch nog even afwachten wat het uiteindelijke resultaat van die protesten zal zijn.

 9. Ik hoop dat het in Egypte goed gaat komen, ik ben alleen bang dat het net zal gaan als in Tunesie waar weliswaar de president weg is maar voor de rest dezelfde corrupte club gewoon aan de macht gebleven is.
  In Egypte gaat misschien Mubarak vervangen worden maar de legerleiding gaat de touwtjes echt niet uit handen geven denk ik.

 10. Verbaasd dat op het VK-blog nog niemand reageerde op het laatste woord van Wilders vandaag in zijn proces. De aap, de islamhaat, is nu helemaal uit de mouw. Het is zijn missie en we mochten het allemaal (in herhalingen) horen! Met zijn dramatische "het licht is uit (op onze wereld)" zou ik willen zeggen dat het Licht Wilders nu echt uit is en gedoofd in de verwarring en duisternis van een angstspychose..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s