Jeugd gestalkt door oude(r) pijn

Ik sliep en werd wakker van kabaal bij de buren.
Even was ik geirriteerd, egoistisch als je nou eenmaal kan zijn in je slaapbehoefte.
Nu het zo heet en benauwd is blijft er van de normale privacy bitter weinig over.
Ramen, deuren, alles waar een briesje of meer doorheen kan staat immers overal bij iedereen open.
Zo ook bij ons en zo ook bij de buren.

Buurvrouw is een alleenstaande vrouw met twee tienerkinderen. Nu wist ik van gesprekken met haar al wel dat ze zich zorgen maakte om haar jongste.
De puber zit in de brugklas op een grote uit de klauwen gegroeide middelbare school.
Zo groot en onoverzichtelijk is blijkbaar deze scholengemeenschap dat er zelfs een heuse schoolpolitieman rondloopt om de boel een beetje in het gareel te houden.

Alleen al die beschrijving van een middelbare school waar jonge kwetsbare meiden en jongens op zitten in misschien wel de moeilijkste fase van hun leven, is iets waar ik bijvoorbaat al pijn in mijn buik van krijg.
Maar goed…ik zal het eerlijk zeggen…toch is het voor mij een ver van mijn bedshow nu ik mijzelf nog comfortabel in de luierfase bevind.

Tot vannacht toen de wanhoop via voordeur en open ramen mijn hart binnendrong en ik een vrouw hoorde die haar pijn uitschreeuwde tegen haar onbereikbare puberdochter.
Een dochter die het er van neemt zodra moeder haar hielen licht. Een dochter die zich van de potentiele gevolgen van drank niet bewust is.
Een dochter die niet begrijpt waar haar hysterische moeder zich druk over maakt.

En toen was ik klaarwakker.
Is dit mijn voorland?

18 thoughts on “Jeugd gestalkt door oude(r) pijn

 1. Lieve Assyke,
  Een hele menselijke gedachte hoor!
  Is dit mijn voorland.
  Laten we zeggen dat de buurvrouw vooral pech heeft. Een dochter die zo jong al drinkt en alles wat daar bij komt.
  Een school met een eigen politieagent. Tis me wat,
  Je moet gewoon een beetje geluk hebben met je kinderen en er is maar 1 ding wat je echt goed kunt doen. nl. altijd eerlijk zijn. Het goede voorbeeld geven. Dat is geen garantie hoor. Geniet maar van je ukkepukkie in je buik. Nu kan het zeker nog. Moet je er ook van genieten.

 2. Het voorland is voor niemand een gegeven, toch? Gelukkig weten we dat allemaal ook niet. In de fase waarin jij je nu bevindt, had ik ook geen weet van hoe het moederschap zou veranderen als je kinderen tieners/pubers worden.
  Had ik het geweten, had ik mij voor de conceptie wel eens achter de oren gekrabd. Alles wat voorheen toch werkte, werkt ineens niet meer bij pubers.
  Maar voor nu…. (en ook voor de fases die nog komen gaan!) vooral genieten van alles wat mooi is!

 3. De opvoeding van mijn twee kinderen is heel natuurlijk en zonder clashes verlopen. Kan iets een garantie zijn? Ja, ik denk het wel. Je voorbeeldfunctie als ouder, positieve instelling, vertrouwen geven, respect benadrukken, niet boven op de huid gaan zitten, oog en begrip hebben voor de eigen ontwikkeling, grenzen stellen en nog wat.

 4. Wel nee.
  Wat ik weet is dat dat waar je zorgen over maakt ……………………… zijn bijna altijd zorgen voor niets geweest.
  Dat wat er misgaat je toch totaal niet aan ziet komen …… en als moeder kun je ook echt niet alles sturen. Waarom is de ene zoon succesvol met zijn studies? Waarom loopt de andere twee keer vast in zijn studie? Kinderen, je helpt ze alleen maar op weg, daarna moeten ze het zelf doen.
  Zwanger van mijn oudste zoon piekerde ik over de hond …… een grote herder, zou dat goed gaan? Jawel, dat ging heel erg goed. Zwanger van de tweede piekerde ik over mogelijk jaloezie tussen hen ……………. nou de dag dat mijn oudste zoon zijn eerste broertje kreeg was een geweldige dag voor hem. Jaloezie? Nooit.
  Ik hield op met piekeren. Natuurlijk is er wel van alles minder leuk. Die hele pubertijd is echt een test voor ouders en erger. Dat wel.

 5. Helaas, niemand kan echt voorzien wat het voorland zal zijn. Je hebt als ouder lang niet alles in de hand. Je kan je slechts inzetten om er alles aan gedaan te hebben, het goed af te laten lopen. Meestal lukt dat nog best aardig ook nog.
  Lijfspreuk: komt allemaal goed! 🙂

 6. Veel hangt af van de omgeving waarin een kind opgroeit. Als je zorgt dat die optimaal is, ben je al een heel eind.

 7. Het is vooral heel spijtig dat zo’n schoolpolitieman ‘nodig’ is.
  Wat voor beeld geeft dat de kinderen? Tlijkt al een gevangenis voor ze met het echt leven zijn begonnen…
  Dit is voor mij de héél ver weg van mijn bed show.
  Bizar toch, dat het eerst heel heet moet zijn, zodat mensen met deuren en ramen open slapen, om zo de échte buurvrouw of man te leren kennen….

 8. Hoi Assyke, die angsten had ik ook toen ik een baby had. Te meer omdat ik zelf een ‘probleemgeval’ was als kind – al werd ontkend dat ik psychische problemen in de genen had (wel dus). Nu heeft onze zoon in aanleg grote problemen, maar van drank blijft hij af en hij wordt omringt door zorgverleners die hem – naast ons – in de gaten houden. Hij blijft van de drank af omdat ‘je er minder slim van wordt’ en omdat wij ook niet drinken. Toch heb je een tiener nooit in de hand. We moeten voor goed onderwijs zorgen als samenleving zodat ook VMBO’s veilig zijn. Aan de ene kant helpt de omgeving, maar uit wat ik om me heen zie speelt de aanleg van het kind ook mee in gevoeligheid voor problemen. Een broer of zus kan probleemloos zijn, terwijl het kind met problemen zeer kwetsbaar in elkaar zit. Ga er van uit dat je kind behoorlijk op jezelf of de andere ouder lijkt, dat is het waarschijnlijkst. En als er wat is – het is het ergste wat er is, is als een kind het heel erg zwaar heeft – geef een goede basis en een goede ondergrond om op terug te vallen. En als het niet gaat; voldoende hulp voor een kind regelen. Maar een kind bepaalt ook mee of hij/ zij die hulp aanvaart. Ik probeer zelf het goede voorbeeld te geven door om hulp te vragen als het nodig is. Maar je kunt niet alles voorkomen, sommige kinderen kunnen in aanleg moeilijk van bijvoorbeeld drank of drugs afblijven. Je kunt dan zorgen dat je een veilige thuishaven bent, en toch tijdig achter hulp aanzitten. Meer kan niet. Ik dacht dat ik nooit een stevige basis kon geven aan ons kind met mijn aanleg, maar dat is dus juist wel gelukt. Dan lukt het jou ook!
  Over temperaturen etc: persoonlijk ben ik altijd mezelf, dus ieder ziet mij zoals ik ben, deur/ raam open of niet! Misschien niet goed, ik zeg altijd waar het op staat. Tegen ons kind ben ik zeer geduldig, dat wel. Maar goed, ik vind het ook bezwaarlijk als ons kind aan zeer zware stress lijdt dan probeer je als het niet gaat meteen de ramen te sluiten. Je wilt hen niet onnodig belasten.

 9. lieve Assyke,
  je bent en blijft je hele leven moeder met al de gevoelens en twijfels die er bij horen.
  van pubers en middelbare scholen krijg ik hier thuis veel mee omdat mijn man leraar is.
  elke puber is anders
  elke leeftijd kent zijn prikkelingen waar je je als ouder misschien al zorgen over maakt.
  onze dochter heeft ‘zogenaamd’ niet gepuberd.
  geen idee hoe dat kwam
  we hebben altijd naar haar geluisterd en veel gesproken met elkaar
  twee keer van school gewisseld in groep 7 en later op de middelbare school
  van het reguliere onderwijs naar de vrije school en omgekeerd op momenten dat het volgens niemand pedagogisch een juist moment was en ook nog midden in het schooljaar
  voor ons de beste beslissingen t.a.v. haar!!!!
  voelen, afstemmen en er altijd zijn vanuit liefde
  wat heeft je kind nodig
  ouders zeggen vaak een kind pubert:
  geen land mee te bezeilen
  dat klopt en hebben misschien niet door dat het hun onvermogen is om de woeste wateren van de zee met het kind mee te zeilen en waar nodig het roer wat mee te sturen
  op land kun je niet leren zeilen
  ik kan slechts spreken vanuit mijn ervaring hoe wij het deden…….
  jij met je drie koters…..
  volgens mij ben je een fijne moeder
  wat is er nog meer dan dat, wat tussen jou en hen is op dit moment
  geniet lekker van elkaar en heb vertrouwen in jullie relatie
  vertrouwen in jullie voorland
  lieve groet de zon met jullie mee

 10. @Theo: oef, dat vind ik wel een heel gewaagde uitspraak. Kennelijk is het "goed" gegaan in de opvoeding van jouw kinderen. Maar als jij het hebt over een garantie….. Ik denk daar iets anders over. Heb mijn kinderen bepaalde normen en waarden bijgebracht (niet slaan, blijf praten, heb respect voor een ander en jezelf etc.etc.), wij dronken niet en gebruikten geen drugs, ik was er voor ze als ze me nodig hadden (en ook als ze me niet nodig hadden (Theo Maassen)), maar er zijn zoveel meer omgevingsinvloeden die je als ouder van pubers nou eenmaal niet in de hand hebt en kunt controleren.
  Als je meent dat je opvoeding een garantie is voor dat het goed gaat met je kind, dan stel je daarmee ouders dus geheel verantwoordelijk als het niet goed gaat. En dat klopt niet.

 11. Het hangt inderdaad ook vaak niet van ouders af, dat heb ik natuurlijk al eerder gemeld. Uiterst zorgzame ouders gehad die op tijd hulp zochten, maar dan toch….ik moet nog steeds alle zeilen bij zetten om gezond te blijven tussen de oren. Dat is de aanleg die er in zit. Die ook gepaard gaat met bepaalde sterke kanten.

 12. Sinds een jaar of 3 heb ik ook een puber, en afgezien van het gegeven dat zijn prefrontale cortex niet best is, zoals bij alle pubers (behoefte aan zelfstandigheid, om de haverklap zijn schoenen kwijt, of whatever, grootste plannen en gebrekkige planning), is het een fijne knul, en hoef ik niet echt méér in angst te zitten dan toen hij een peuter was. Het zijn iets andere dingen waar je op let, maar daar groei je ook vanzelf in mee.

 13. Dank allemaal voor de diepgaande reacties
  ik antwoord er morgen op
  het onderwerp heeft me vandaag wel beziggehouden
  ook al omdat ik meer "probleemgezinnen" van dichtbij heb meegemaakt

 14. Ik kan me voorstellen dat je klaarwakker was, Assyke, maar of het je voorland is, ik hoop het niet, het hangt ook van zoveel dingen af.

 15. Als echte onderwijsman kan ik je vertellen dat een school die een politieman meent te moeten inzetten het echt niet begrepen heeft. Mijd die school als de pest! Verder…tsja, of dit je voorland is weet ik niet. Vaak doen pubers dit om aandacht te krijgen. Als jij ze die op een positieve manier geeft op een moment dat er ook iets positiefs of zelfs maar neutraals te beleven valt, dan zullen ze op andere momenten minder om negatieve aandacht vragen. Het gaat immers om de aandacht, het aandachtsbalansje moet in evenwicht zijn. Maar het blijven pubers natuurlijk… gillen heeft geen zin. Gaan ze nog harder van zuipen…

 16. Wattman als alle scholen met een beveiliger op politiepost op het terrein
  zouden sluiten stond een groot deel van de Nederlandse scholieren op
  straat. Daar de scholen de schuld van geven is maar voor een deel juist.
  Het is ook een resultaat van wat assyke beschrijft als "een grote uit de klauwen
  gegroeide middelbare school." Die scholen zijn er niet alleen gekomen, omdat
  directies dat wilden, maar ook omdat dit vanuit de politiek gestimuleerd werd.
  Bij het bezoeken van scholen heb ik wel gelet op zware hekken, draaipoortjes
  en andere repressieve maatregelen, omdat ik denk dat dit soort voorzieningen
  de problemen niet wegnemen. Een school kan daar zelf iets aan doen, maar
  in eerste plaats moet een school weer overzichtelijk zijn.
  Wat is eigenlijk het goede voorbeeld geven met drinken? Ik drink zelf. Met de kinderen
  hebben we nu al afgesproken dat zijn dat niet doen tot hun zestiende. "Maar jij drinkt
  zelf wel," daar kan je op wachten. "Mijn hersens zijn niet meer in de groei," vind ik een
  afdoende argument.

 17. Nee, dit hoeft niet persé je voorland te zijn, daar heb je zelf ook nog heel wat bij in te brengen.
  En je schoolkeuze is vrij, hoor! Zoek er lekker eentje zonder politie-agent, dat verkleint het risico op bovengenoemde taferelen ook al enorm ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s