It is hot and it makes you very heppy

Men neme een hoge pan.
 
In de pan een theelepel zwarte peper, een theelepel gember, zout naar smaak, een groot ui gesnipperd en een klein laagje olie. Fruit hierin de specerijen en de gesnipperde ui.
 
Ondertussen doe je een paar eetlepels bloem in een groot bakje met water en roert dat telkens even goed door, tot bloem en water goed vermengd zijn en laat het vervolgens gerust een uurtje staan, tot dat het bloem dood is.
 
Doe  vervolgens een schaaltje geweekte kikkererwten in de pan, een groot stuk rundvlees of runderbot en een ruime hoeveelheid water. Deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuurtje lang sudderen tot de kikkererwten mals zijn en het vlees gaar. Vervolgens doe je twee blikjes tomatenpuree door de bouillon en laat het even beetje pruttelen. Strooi een royale hoeveelheid gesnipperde koriander en selderij door de soep. Laat dat even meepruttelen.
 
Na vijf minuten roer je langzaam het beslag door de soep tot de soep de gewenste dikte heeft.
Let op: de dikte is pas goed te zien nadat de soep geprutteld heeft, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid beslag. Liever te weinig dan te veel.
 
Laat vervolgens de soep op een laag vuurtje een beetje pruttelen. Dat mag gerust een half uur zijn, want de bloem moet natuurlijk goed gaar worden en de smaken moeten de tijd krijgen zich te vermengen.
 
Nou als je dan de aanwijzingen goed opgevolgd hebt en geen rare dingen hebt gedaan, heb je nu een heerlijk geurende soep. Eet de soep met een dadeltje, een gedroogde vijg en een boterham met kaas en je zult je geweldig verzadigd voelen. 
 
 
 
 
 Ingredienten:
-twee, drie draadjes echte saffraan, mespuntje nepsaffraan mag ook
-voor diegenen die geen saffraan in huis hebben, is een theelepel kurkuma ook goed
1 tl gember
– 1 tl zwarte peper
– zout
– 2 blikjes tomatenpuree
– vlees en vleesbotten
– 2 eetlepels bloem
–klein schaaltjes kikkererwten
– bos koriander
–bos selderij
–1 ui
–(desgewenst een tablet kippenbouillon)
 
 
 
En o ja, sorry, ik ben helemaal vergeten jullie smakelijk eten toe te wensen;-)
 
Bij deze dan!
 
 
 
 
 
 
 
 

Advertenties

41 thoughts on “It is hot and it makes you very heppy

  1. ik zal het opslaan. En als ik het maak zal ik geen rare dingen proberen te doen :-)))
    ik val voor de titel en de tag feelgoodsoup
    welterusten voor nu of straks

  2. @Dianne
    Het gekke van deze soep is dat je het een maand lang elke dag kunt eten (tijdens de vastentijd doet men dit dus ook), en toch komt het je niet je keel uit. Want met elk ander gerecht wel gebeurt.
    Feelgood dus. Een magisch soepje.
    @Jezzebel
    Choelent ken ik niet.
    Recept?

  3. mooi, leuk, lekker recept, lijkt me.
    ik zou het aan moeten passen omdat ik kikkererwten tegenwoordig in een grote pan apart gaar kook en dan in kleine porties invries.

  4. @Assyke, het was nog even zoeken naar het juiste recept, zoals ik het lekker vind.
    Cholent (choelent, of chulent) is de ashkenazische (Duitse Joden) versie van deze schotel die vaak voor shabbat gemaakt wordt, en uren zachtjes op het fornuis pruttelt.
    Ik hou meer van de versie van het Midden-Oosten, en guess what, het origineel is de Marokkaanse versie waar het hamin [spreek uit als chamien] wordt genoemd van het woord cham (warm).
    Hier een awesome recepthttp://www.gemsinisrael.com/moroccanhamin.html
    .

  5. Normaal ben ik ook niet zo gek op soep maar deze lijkt me wel erg lekker. Ik hou veel van kruidig, rundvlees en kikkererwten.

  6. @Paco
    ja, echt waar
    @Maria-Dolores
    Dat doe ik ook. Het is zo’n gedoe om gedroogde kikkererwten goed en mals te krijgen, dat het veel makkelijker is in één keer veel porties te gelijk te koken. Ze kunnen prima in de vriezer bewaard worden.
    @Jezzebel
    Veel van de joodse keuken heeft ook zijn oorsprong in de marokkaans-joodse traditie, dus zo gek is dat niet.
    Ja, en ch…spreekt men in het marokkaans uit als zachte h, een streelklank..
    Dank je wel voor de link. Voor morgen heb ik weer eens geen maaltijdidee, dus misschien…choelent;-)

  7. @zelfstandig_journalist
    Ik doe niet aan bekering, maar anders was ik met een kommetje langsgelopen en dan eens zien of jij de geur zou weten te weerstaan;-)
    Je boft dat ik zo ver weg woon.
    @Chimor
    vanwege de koriander en de selderij krijg je het heel warm na het nuttigen van deze soep, om die reden ook een heel geschikte maal voor de koude wintermaanden.

  8. == een theelepel zwarte peper ==
    Doet me denken aan een oude Friese wijsheid:
    "hoe peper hoe heter".

  9. @De Stripman
    Eigenlijk moet er ook nog een mespuntje saffraan in, echte of neppe. Was ik helemaal vergeten. Als ik eraan denk, verander ik het nog aan het recept. Anders kijken jullie allemaal straks naar een bleke soep en durven jullie het niet op te drinken. Saffraan zorgt altijd voor het perfecte blosje op de soep.
    @Aad Verbaast
    Het warme komt eigenlijk meer van de selderij en de koriander, die geven je een warm gevoel van binnen, je voelt het echt tot in het bot.

  10. @zelfstandig_journalist
    Aaah gelukkig…ik zat net al bij 9292 Reisinformatie te checken hoe laat de eerste trein ging. Maar als je het niet erg vindt, ga ik nu mijn kind oppakken, want die schreeuwt zich de longen uit zijn lijf. Ja, normaal wakker worden uit een middagdutje is blijkbaar teveel gevraagd.
    heb ik je nu bevestigd in je kinderfilosofie;-)))

  11. It is hot and it makes you very heppy = nee.
    It is happy and it makes you very hot = yeah!!!

  12. @assyke,
    ze worden malser als je ze in de week zet met was as (uit de open haard ofzo) in het water.

  13. @Jim Hassenaar
    Geloof het of niet, andersom geldt het ook;-)
    @Appelvrouw
    Hé zit jij niet op je stekkie, of slaapt meneer brombeer?
    Ja, koriander is één van mijn favoriete kruiden.
    @Maria-Dolores
    daar snap ik niets van, was as? Ken ik niet.
    We hebben geen open haard. Maar ik ben wel nieuwsgierig, want het gebeurt me vaak genoeg dat bijvoorbeeld sojabonen of witte bonen niet smeuiig worden. Een hulpmiddeltje kan ik altijd goed gebruiken.

  14. @assyke,
    :-))
    had ik maar niks gezegd…
    echt iets verstandigs kan ik er ook niet over zeggen omdat ik het ook maar heb gehoord.
    dat doet ‘men’ hier nu eenmaal zo. traditie.
    wat as uit de houtkachel of de open haard in een witte katoenen doek (zodat die as dus niet direct met je peulvruchten in aanraking komt) bovenin de pan met de erwten + het inweekwater.
    en dat aswater gooi je dan de volgende ochtend weg (net als bij gewoon inweken) en je kookt ze in schoon water gaar. en men zegt dus dat ze daardoor lekkerder worden en ook malser.

  15. Erg goed, we krijen hier veel te weinig recepten voorgeschoteld op het VK-blog ( Gus Bolden is de enige die ik me nu voor de geest kan halen).
    Te weinig Grieks ook!!
    Panta rhei, vooral in de soep.

  16. @maria-dolores
    je bent al net zo erg als ik
    ik denk dat de as een rookachtige smaak geeft, daar kan ik me wel iets bij voorstellen bij kikkererwten
    heb ze namelijk ooit eens laten aanbranden en stiekem vond ik ze best lekker, aangebrand en al;-)))
    @Maria Trepp
    hmmm grieks kan ik niet koken, wel moussaka…heel lekker, maar dan doe ik het met aardappelpuree in plaats van aardappelschijven.
    ik geloof dat mijn man toen verliefd op me is geworden na die éne hap moussake;-)))

  17. @assyke,
    ben ik weer.
    zag nu pas dat ik ‘was as’ had geschreven i.p.v. ‘wat as’.
    maar goed dat je het even vroeg, want anders was je misschien naar de winkel gegaan om was-as te kopen en had daar voor gek gestaan :-).
    heb toch nog even in een kookboek gebladerd en gezien dat er GEEN kalk in het kookwater mag zitten om ze mals te krijgen en je dus eventueel het water ook kunt filtreren. moet je wel een waterfilter hebben natuurlijk.

  18. @Coby
    dan moet je het nog wel even proeven hé
    of ben je zo’n iemand die blindelings op iemand vertrouwt?
    ja, volgens mij wel, ik ook wel, maar niet met eten, ben nogal pietepeuterig;-)
    @maria-dolores
    daar kom je een beetje laat mee;-)
    ik heb zo’n beetje de hele stad afgestruind naar was as
    en zoals je al gevreesd had, kreeg ik overal rare blikken
    zeggen dat ene maria-dolores uit Toscane me getipt had, maakte niet echt veel indruk;-(((
    uiteindelijk kreeg ik een potje vaseline mee
    en daarvan heb ik maar wat in de pan gedaan
    bah, wat vies;-)))))
    ach, maakt ook niet uit, ze moeten hier toch eten
    wat de pot schaft…en bij jou? Ben jij ook zo streng?

  19. @maria-dolores
    Wat je zegt over kalk in het water, ja, dat zou een verklaring kunnen zijn, dat ze soms hard blijven.
    Dat wist ik niet.
    lastig materiaal die peulvruchten

  20. Ik heb het wel vaker gegeten oa in Tanger, nota bene in het strandtentje van de Nederlandse Emma uit Scheveningen..
    Emma deed het ‘uiteraard’ met een Marokkaanse….
    Of ‘jouw’ ingredienten er allemaal ingezeten hebben weet ik niet maar ik moet zeggen, de soep was/is heerlijk!
    Het heeft heel in de verte iets weg van snert.

  21. @Rubio
    Een nederlandse met een strandtentje? Leuk! Misschien dat we dit jaar gaan, of we ook in de buurt van Tanger komen weet ik niet, maar ik vind het altijd spannend om nederlanders daar tegen het lijf te lopen, bijna exotisch
    maar hrera dat iets weg heeft van snert…???
    dat moet ik even laten bezinken…alles in me roept Nee!
    maar de volgende keer zal ik eens extra op mijn smaakpapillen letten…

  22. De soep klinkt lekker, maar is wel bewerkelijk. Koriander is een goede smaakmaker net als komijn voor de Turkse keuken. Alleen dat stuk rundvlees en die langzame bloem doen me twijfelen.

  23. Ik bedoel vooral dat ik graag een hoge pan ter hand neem en dingen uit probeer/experimenteer..
    Ik kijk vooral naar de ingrediënten, of die me lekker lijken en aanspreken. Ik "proef" a.h.w. een beetje van te voren op die manier en laat me verder verrassen. Als ik voor andere mensen kook, maak ik ook het liefst een recept dat ik op die manier uitgezocht heb maar zelf nog nooit heb gegeten. Dat maakt het ook voor mij verrassend dan.

  24. assyke; Het was in ’85 en Emma was al wat ouder dus of het nog bestaat weet ik niet..
    Er hing een heel bijzondere tolerante sfeer die ik nooit zal vergeten….
    We zijn met een gehuurd autootje heel Marokko doorgecrossed (3000 km al met al) en overal hrera gegeten.
    Het smaakte uiteraard overal nèt iets anders en als er koriander in zat vond ik het persoonlijk het lekkerst.
    Dat kruid heb ik ontdekt tijdens mijn omzwervingen door India en Sri Lanka
    Als dat er niet in zat vond ik het iets op snert lijken wat ik als smulpaap in Nederland weer het lekkerste vind.
    De reis was zeer de moeite waard.. met t’ autootje alle grote steden aangedaan maar Marrakech was het leukst..
    Wat ook lekker is……tajine!

  25. @Coby
    ja ik ook, eigenlijk maak ik nooit recepten uit een boek, want dan raak ik verkrampt en ben ik bang iets verkeerds te doen, het moet dan ook altijd smaken zoals in het boek en er vooral zo uitzien,
    nee, liever hussel ik wat dingen door elkaar en raar maar waar het is altijd eetbaar, nou ja bijna altijd;-)
    maar dit soort traditionele recepten gaan van moeder op dochter, zoals ik ook boerenkool in eerste instantie precies zo maakte als ik het thuis geleerd heb, nu neem ik steeds meer de vrijheid om er gekke dingen uit te halen, puur een kwestie van vertrouwen in eigen kunnen of het accepteren als het mislukt;-)))

  26. @Rene Scheffer
    In marokko kunnen zich maar heel weinig mensen vlees veroorloven en dan behelpt men zich met een bouillonblokje van knorr.
    Als je er maar genoeg tomaten/tomatenpuree, selderij en vooral koriander in doet dan smaakt het vanzelf wel naar hrera;-)
    alles is immers net zo moeilijk als je het zelf maakt
    juist voor vegetariers is dit bijvoorbeeld een heel geschikte soep, want je kunt er alle peulvruchten in gooien die je maar wil.

  27. @Rubio
    Ik bedenk me net dat het eigenlijk helemaal niet zo’n vreemde associatie is.
    Erwtensoep is immers ook gemaakt van peulvruchten, al weet ik niet of spliterwten onder peulvruchten vallen, maar het is hetzelfde idee.
    De kans dat ze daar nog zit is misschien wel klein geworden, want Tanger is wel erg veranderd, naar ik heb gehoord. Helemaal niet zo vriendelijk meer.

  28. @Assyke, alles oké?
    Ik zag dat je nieuwe blog verdwenen is
    en hoorde akelige geluiden,
    heb het zelf niet gezien,
    toch even horen.

  29. Je recept klinkt voortreffelijk. Als er geknoeid is met je blog, moeten we dat hoog opnemen! Wat is er aan de hand?

  30. Kan me niet voorstellen dat er geknoeid is. Ik heb het mee gevolgd en het was een bizarre reactie op een verder kwetsbaar blog.

  31. Opeens is je hier op volgende blog verdwenen.
    Wat is er aan de hand? Eindelijk maakte je een beetje bekend wie je bent en weg ben je weer.
    Vertel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s